Căţăratul în Retezat – Tăul Păpuşii numit și Tăul Adânc

Informații utile despre căţăratul în Retezat și Tăul Păpuşii

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Tăul Adânc, la 2150 de metri altitudine, se află la poalele vârfurilor Păpuşa şi Ţapu. Are o adâncime de patru metri, iar accesul până la el este dificil.

Taul Adanc

Tăul Adânc are o suprafață de 0,29 ha iar adâncimea poate atinge 4 metri.

Căţăratul în Retezat

În Retezatul Central roca predominantă este granitul, dar pot fi întâlnite şi formaţiuni de şisturi cristaline. În schimb, în Retezatul Mic, pereţii stâncoşi sunt din calcar.

Traseele de căţărat sunt in general de dificultate mică şi medie, cu cateva excepţii. Datorită granitului ele sunt foarte potrivite pentru folosirea protecţiilor mobile. Peisajul alpin şi relativa izolare a multora din ele creează o experienţă autentică de căţărare alpină. Deşi ghidurile vechi menţionează existenţa a 65 de trasee alpine omologate, în realitate, numărul rutelor cunoscute şi frecventate este mai mic.

Premiera multor trasee a avut loc în anii 1959 – 1961. Cu excepţia celor foarte frecventate, starea actuală a pitoanelor din aceste trasee este proastă ceea ce face necesară folosirea asigurărilor mobile.

Din punctul de vedere al alpinismului de iarnă, Munţii Retezat au fost dintodeauna un punct de atracţie. Pot fi gasite diverse tipuri de trasee, de la creste şi culoare până la trasee tehnice de perete, şi chiar căţărare pe gheaţă.

Traseele din Retezat pot fi abordate pe parcursul întregului an, deşi, probabil, perioada optimă este Mai – Octombrie pentru căţărare alpină şi Ianuarie – Martie pentru alpinism.

Gradele de dificultate ale traseelor sunt exprimate în scala românească FRTA, aşa cum au fost omologate, şi/sau gradul UIAA al celui mai dificil pas.

Restricţii

Camparea este permisă doar în locurile special indicate sau lânga cabane sau refugii, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele (jnepeni, muşchi, etc): Pietrele, Cabana Genţiana, Lacul Bucura, Poiana Pelegii, Refugiul Condor, Lacul Zănoaga.

Este interzis accesul cu autovehicule ce folosesc conbustibili fosili mai sus de Cârnic (1005 m): Haţeg – Ohaba de sub Piatră – Nucşoara – Cârnic (drumul asfaltat se termină după satul Nucşoara). În Cârnic se poate găsi cazare şi loc de parcare. Drumul continuă spre Pietrele, dar accesul cu autovehicule ce folosesc conbustibili fosili este interzis din accest punct. Acesta este punctul de acces spre Cabana Genţiana şi Pietrele.

Accesul în Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele nu este permis decât cu autorizaţie emisă de Academia Română.

Pentru vizitarea Parcului Naţional Retezat se percepe un tarif de vizitare de 5 lei, valabil pentru 7 zile, indiferent de numărul de intrări în Parc în acest interval. Vizitatorii au obligaţia de a-şi evacua singuri deşeurile de orice fel.

Sursa: © devaturism.ro și retezatclimbing.ro

Vezi pe hartă Tăul Adânc

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *