Țara Hațegului

Zona Țării Hațegului este deosebit de bogată în vestigii istorice (daco-romane)

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Descoperă Țara Hațegului

Experience-Romania-Logo

Situată în sudul Transilvaniei, este zona depresiunii cu același nume, fiind mărginită de munți: Munții Poiana Ruscă, Șureanu, Retezat și Țarcu.

Condițiile naturale, istoria tumultoasă, zbuciumată cât și cea culturală a zonei, a dat naștere numeroaselor obiective turistice istorice, culturale și religioase. Peisajul aerisit al zonei, bogăția și diversitatea elementelor arhitecturale, artistice și folclorice, împreună cu tradițiile și obiceiurile, oferă un potențial turistic deosebit acestei zone. Aici se găsesc cele mai vechi biserici românești din piatră, unele chiar din secolele XII-XIII.

Patrimoniul cultural al județului Hunedoara se distinge datorită vestigiilor daco-romane Sarmizegetusa Regia sau Ulpia Traiana, bisericilor medievale și din lemn, a cetăților medievale ș.a.

Zona Țării Hațegului este deosebit de bogată în vestigii istorice (daco-romane), printre care amintim doar câteva mai importante: fortificații dacice – capitala Sarmizegetusa (Munții Orãștiei) cea plină de misterul care îmbină trecutul real, palpabil prin toate construcțiile ”încremenite” în timp, dar și trecutul mistic, controversat, printr-o serie de monumente – Cadranul solar sau Soarele de andezit (asemănător celui de la Stonehenge), drumul ori templul sacru, etc.; fortificații romane – capitala Ulpia Traiana; vestigii istorice și culturale medievale: cetatea țãrãnească din Câlnic; cetãți cneziale – Mãlãiești; castele și palate voievodale, princiare, nobiliare – Castelul Corvineștilor de la Hunedoara, Castelul de la Sântãmãria Orlea. Castelul Huniazilor este poate cel mai măreț edificiu arhitectural realizat în perioada medievală în Transilvania, acesta păstrându-și grandoarea stilului gotic aproape intactă până în zilele noastre. Recent, monumentul este gazdă a întălnirilor competitive ale arcașilor de pe tot teritoriul României. Castelul merită vizitat chiar și numai pentru a închide ochii și a-ți imagina viața din epoci apuse, în nuanțe princiare…

Printre obiectivele religioase cu o valoare arhitecturalã și artisticã deosebitã se remarcã: lãcașele de cult medievale ortodoxe – Strei, Densuș, Sânpetru, Gurasada.

Importanța istoricã, ineditul, dar nu în ultimul rând pitorescul peisajelor, determină unicitatea obiectivelor, acestea nefiind valorificate la adevăratul potențial. Promovarea lor necesită punerea lor în valoare.

Sursă text & imagini © Experience Romania: Private Tours in Romania

BeReady.ro Logo 1

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *