Podul Traian din Arad

Designul luminilor a fost inspirat de cel al Podului Libertăţii din Budapesta

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Podul Traian este un pod din municipiul Arad, care transversează râul Mureș și asigură legătura atât pentru trafic rutier cât și pentru tramvaie între Calea Timișoarei, cartierul Aradul Nou și Calea Romanilor, zona Boul Roșu.

La prima vedere, par trei poduri suspendate unul după celălalt. Este doar o impresie, datorată formelor curbe ale unui sistem clasic de grinzi cu zăbrele cu articulații de tip Gerber. Podul are trei deschideri: cea centrală de 85,30m și două marginale egale de 50,05 m. Lungimea totală a podului de 185,10 m acoperă distanța dintre digurile ce mărginesc albia râului Mureș. Tablierele cu console acoperă deschiderile marginale ale podului și au console de 20,00 m lungime, în deschiderea centrală. Lățimea părții carosabile, compusă din două benzi de circulație, câte una pe fiecare sens, este de 8,05 m. Lățimea podului (interax grinzi principale) este de 9,8 m. Pe latura exterioară a grinzilor principale, sunt suspendate trotuare cu o lățime circulabilă de 1,5 m fiecare.

Reabilitarea și iluminatul Podului Traian

În 2010, la 100 de ani de la darea în folosință, Podul Traian din Arad, construit între 1910-1913, a fost reabilitat cu fonduri europene în cadrul proiectului „Reabilitarea centrului istoric vechi al municipiului Arad”, în valoare totală de 54,6 milioane de lei, finanțat în proporție de 85% din fonduri europene.

Iluminatul

„Lucrarea este realizată cu produse din România. S-au folosit 912 corpuri de iluminat, cu o putere medie pe corp de iluminat de 22 W, puterea totală a instalaţiei este de 22 de KW. Sistemul de iluminat este ecologic, numai cu leduri, ceea ce înseamnă un consum foarte scăzut. Lumina folosită este o îmbinare între alb cald şi galben amber.” spune Romulus Povian, director general Elba Com.

Lucrarea a fost realizată de compania ELBA, operatorul serviciilor de iluminat public din municipiul Arad. Designul luminilor a fost inspirat de cel al Podului Libertăţii din Budapesta a cărui arhitectură a fost model pentru construcţia podului arădean de pe Mureş.

BeReady.ro Logo 1

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

1 comment

  1. Darius Popescu

    Foarte frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *