Muzeul Satului Baia Mare

Muzeul Satului din Baia Mare este una dintre cele mai frumoase muzee din România.

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Arta populară a româniei îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat al satului românesc. Folrclorul românesc este cel mai conservat din lume iar manifestările sale sunt mai mult decât evidente în ţară țărilor cum este supranumită Țara Maramureşului care este împărţită în patru zone etnografice, Țara Lăpuşului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Maramureșului.

Muzeul Satului din Baia Mare

Este una dintre cele mai frumoase muzee din România care păstrează satul românesc în stare pură, secţia de etnografie a fost înfiinţată anul 1964 în urma mai multor achiziţii publice de obiecte etnografice din zonele etnografice care stau la baza constituirii patrimoniului actual al secţiei. În 1978 Secţia de Etnografie devine Secţia de Etnografie şi Artă Populară prin inaugurarea Muzeului Satului de pe Dealul Florilor reprezentativ pentru toate zonele etnografice cunoscute în vechime ca țări. În muzeu, acestea sunt reprezentate prin mai multe gospodării, muzeul este împărţit în 4 secţiuni care definesc zonele etnografice și un sector al morilor acţionate de apă.

Importanţă deosebită în comunitatea sătească o aveau și construcțiile în cadrul cărora se desfăşoară viaţa spirituală, primăria, magazinul, cârciuma, școala dar mai ales biserica. Biserica de lemn din Muzeul Satului amplasată pe o colină într-un cadru natural minunat domină prin echilibrul formelor şi armonia proporţiilor Satul Satelor de pe Dealul Florilor. Lăcaşul sfânt provine din satul Cheichiş, localitate menţionată documentar de la 1405. Imediat după amplasare, bisericii i s-a restituit funcţia iniţială prin oficierea de servicii liturgice iar în timp a devenit centrul viitorului Muzeu al Satului de pe Dealul Florilor.

Satul tradiţional mai avea o serie de alte construcţii specializate ce se dovedesc şi ele monumente deosebit de interesante, stâni, stupine, troiţe şi fântâni.

Muzeul Satului din Baia Mare este una dintre cele mai frumoase muzee în aer liber din România care păstrează satul românesc în stare pură.

Sursa: studionick.ro

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *