Muzeul Satului Sibiu

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Istoria Muzeului satului astra sibiu

Muzeul ASTRA este rezultatul unor întreprinderi culturale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ce debutează odată cu fondarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, Astra în 1861.

>>> Un video realizat de © SkyCam.ro <<< 

După constituirea Astrei, una dintre priorități a fost legată de înființarea unui muzeu care să reprezinte cultura românească prin expunerea tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor satului românesc.

Astfel expoziția de etnografie organizată la Brașov în 1862, continuată de cele de la Sibiu din 1881 și 1902 a constituit primul proiect incipient de muzeografie românească care aducea împreună cultura tradițională de pe ambele versante ale Carpaților. Demersul inițial în 1862, articulat teoretic de elaborarea unei metodologii care fundamenta tematica expozițională printr-un set de norme, criterii de selecție  și expunere. Specificarea avea ca scop reprezentarea culturală a românilor în contextul proiectului politic național conturat după 1848 și finalizat în 1918.

Astfel, a doua perioadă a secolului XIX este marcată de experimentarea unui proiect cultural ce va avea ca obiect de studiu și reprezentare satul românesc.
Preocupat de expunerea obiectelor și monumentelor de tehnică populară selectate, Cornel Irimie, primul manager al muzeului a acordat o importanță recuperării relației cu mediul natural din care acestea a fost extrase și relocate.
După 1970, Corneliu Bucur a mizat pe ideea integrării monumentelor și tehnicilor într-un context mai larg definit prin ocupații și valori comunitare ale satului românesc, propunând un program de achiziții pe termen mediu, cu scopul edificării unui plan tematic.
A treia etapă a debutat cu reorganizarea administrativă a muzeului în 1990, sub denumirea actuală „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA” și va încheia în următorii 2-4 ani expoziția tematică fixată în anii 70.
În ultimii doi ani Muzeul ASTRA propune un nou discurs în care practica formativă, voluntariatul și intervențiile punctuale în cadrul comunităților rurale constituie nucleul strategiei de dezvoltare durabilă.

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *