Mamaia – Bijuteria Mării Negre

Mamaia - Constanța

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Descoperă Mamaia

Romania-EGC-ANT-LOGO

Plajele din Mamaia

Plaja din Mamaia este unică prin nisipul fin, fiind lată de 100-200 metri, asigurând o intrare foarte lină în mare și de asemenea prin lungimea ei de peste 8 km. Perioada favorabilă helioterapiei este mai lungă de 12 ore pe zi. Salinitate scăzută 15.5 grame pe litru, fund nisipos complet lipsit de pietre, cu panta foarte mică, mareea fiind total absentă.

Plaja din Mamaia este amenajată corespunzător și poate primi turiști începând cu mijlocul lunii mai și până târziu în septembrie, când temperaturile medii de obicei depășesc 25 de grade Celsius, apa fiind caldă până spre sfârșitul toamnei. Plaja, coborând lin în apa mării, este astfel extrem de sigură pentru copii sau pentru cei care nu știu sa înoate.

Datorita așezării sale excelente, brizele care bat când dinspre mare cănd dinspre lac domolesc arșița verii. De-a lungul acestei plaje se înșiră elegante și cochete hoteluri, ce pot primi simultan peste 20 000 de turiști în sezonul estival.

Viața de Noapte în  Mamaia

Când soarele apune în Mamaia, stațiunea începe să vibreze. Petrecerile de noapte, cluburile și discotecile sunt câteva din lucrurile care transformă stațiunea într-una dintre cele mai vizitate de pe malul Mării Negre. Cluburile din Mamaia sunt pe gustul oricărui iubitor de distracții. Ritmurile alerte, ringurile de dans spațioase, piscinele, concertele live și muzica bună sunt ingredientele pentru o viață de noapte pe care nu o vei uita și pentru care cu siguranță te vei reîntoarce.

Mamaia este deasemenea locul ideal și pentru cei care preferă o atmosferă mai liniștită. În ceea ce privește terasele și restaurantele de la malul mării, oferta este atât de diversificată încât turiștii pot alege să se relaxeze într-un loc nou în fiecare seară a sejurului lor.

Satul de Vacanță este locul care nu trebuie ratat când mergeți în concediu. Plin de veselie și jocuri, acesta oferă instalații de distracție atât pentru cei mici (trenulețe, mașinuțe), cât și pentru tineri si adulți.

Lacul Siutghiol Mamaia

Lacul Siutghiol (“Ghiolul Mare” în folclorul local, sau “lacul Mamaia” în limbaj turistic) are o lungime de 7,5 km și o lățime de 2,5 km. Pe cele 1.900 hectare ale sale se practică sporturi de apa precum schi nautic sau yachting. Lacul Siutghiol are o insulă calcaroasa, Ovidiu, cu o suprafață de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.

Lacul Siutghiol este separat de mare printr-un cordon litoral, pe seama căruia a luat naștere plaja Mamaia. În zona țărmului Mării Negre fundul este alcătuit numai din nisipuri de plajă, care au grosimi ce variază între trei și patru metri. Nisipurile repauzează peste depozitele argiloase care, în general, se extind pe restul fundului lacului. Fostul țărm al mării, în zona căruia s-a instalat lacul, este constituit din depozite de vârsta jurasică, cretacica ăi sarmațiană, reprezentate mai ales prin calcare.

În partea de vest a lacului, către localitățile Palazu Mare și Caragea, apare o mică insulă formată din depozite de varsta cretacica. În partea de sud a Siutghiolului se află lacul Tabacaria. Ambele lacuri conțin apa dulce, care deversează în mare în vecinatatea institutului de cercetări oceanografice, nivelul sau piezometric fiind cu 2.50m deasupra celui al Mării Negre. Atât pe marginea vestică, precum și pe fundul lacului, este cunoscuta prezența a numeroase izvoare de apă dulce care alimentează lacul.

Telegondola Mamaia

Realizat în premieră în România, proiectul Telegondola Mamaia reprezintă o instalație complexa de transport pe cablu, destinată turiștilor care doresc să admire panorama stațiunii Mamaia. Capacitatea de transport este de 600-1500 de persoane pe ora.

Telegondola este o altă atracție a litoralului pentru turiștii de toate vârstele, aceștia putând admira împrejurimile și stațiunea Mamaia. Vă puteți îmbarca din doua stații, prima în zona Perla Mamaia, iar cea de-a doua în zona Cazino Mamaia.

În acest fel, turiștii vor avea ocazia să plutească efectiv pe deasupra stațiunii Mamaia, timp de aproximativ șapte minute, la o înălțime maximă de 50 de metri. Capacitatea unei gondole este de opt locuri, aceasta fiind inchisă, cu ventilație naturala și protecție solară fiind puternic vitrată pentru a asigura o vizibilitate foarte bună.

Echipamentele folosite sunt de ultima generație în conformitate cu standardele internaționale, gradul de siguranță fiind maxim. Lungimea totală a traseului este de 2000 de metri.

Faleza Mamaia

Faleza din Mamaia se împarte în doua zone principale foarte frumos amenajate – Perla și Cazino, la o distanță una de cealaltă de aproximativ 20 minute de mers pe jos.

În zona Perla sunt amenajate grădini și fântâni arteziene foarte frumoase cu băncuțe de odihnă. Aici este situat Teatrul de Vară și foarte multe magazine cu diverse mărfuri (alimentare, confecții, jucării, farmacii, presa, suveniruri, încălțăminte etc). De asemenea, zona este înconjurată de restaurante și terase.

În zona Cazino, situata în centrul stațiunii este amenajată o spectaculoasă fântână arteziană printre jeturile căreia turiștii se pot plimba. Fântâna este luminată foarte frumos seara. De jur împrejur sunt plantați palmieri și amplasate băncuțe. Aici vara sunt organizate de către Primărie spectacole în aer liber cu dansatori, actori și cântăreți. În această zonă sunt deschise foarte multe restaurante, de la cele tradiționale, la cele chinezești sau pizzerii și numeroase magazine și centre de închiriat biciclete. Pe toată Faleza din Mamaia sunt în principal zonele de promenadă din stațiune, aceasta fiind închisă traficului cu mașini.

Sporturi pe apĂ

Ești plin de energie? Ești în căutare de senzații tari? Vrei să încerci ceva diferit în vara aceasta? Îți propunem să intri în lumea sporturilor nautice de pe litoral, fie în apele înspumate ale Mării Negre, fie pe suprafață calmă a lacului Siutghiol.

Kitesurfing – Unul dintre cele mai progresive sporturi la ora actuală. Kitesurfing-ul este un sport foarte nou, dezvoltat puternic în anii 90 și inițiat, în principal, de windsurferi care-și doreau o mai mare libertate de mișcare, mai multa viteza, posibilitatea de a aluneca pe apa și de a zbura, în același timp. În România, pe litoralul nostru, kitesurfing-ul a luat amploare în ultimii trei ani.

Jet Ski – Această variantă de distracție este, de fapt, o combinație între o barcă obişnuită şi o motocicletă. Dacă te-ai dat o dată cu aşa ceva, nu te mai laşi. Senzaţia pe care ţi-o dă jet ski-ul este unică, mai ales atunci când parcurgi distanţe mai mari de apă. Pasionaţii spun că senzaţia de libertate este de neegalat.

Windsurfing – A luat naștere în anii ’60 și este prezent în România de prin anii 90. Este o combinație de navigație cu velă (de la care a luat vela) și surfing (de la care a împrumutat placa). Un sport extrem de apă care se practica folosind o placă (board) de 2-5 m lungime, propulsată de o singură velă atașată de placa cu o legătură rotativă și flexibilă (Power-joint). Deși pare o mică ambarcațiune cu velă, windsurfing-ul oferă experiențe deosebite față de orice alt tip de ambarcațiune ce folosește vela. Windsurf-ul a stabilit recordul absolut de viteză la ambarcațiunile cu vele.

Schi Nautic – După cum îi spune și numele, schiul nautic este schiul practicat pe apă și tractat de o barcă. Echipamentul este diferit de cel alpin și tehnicile sunt puțin diferite, dar baza este cam aceeași: echilibru, curaj și multă distracție. Încă de la începuturi, în anii `20, acest sport a început să adune din ce în ce mai multi practicanți.

Sursă text & imagini © România – Explorați Grădina Carpaților

BeReady.ro Logo 1

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *