Descoperă orașul Brașov

Mărginit de culmile Carpaților Meridionali și presărat cu arhitectura gotică, barocă și renascentistă, precum și cu o mulțime de atracții istorice, Brașov este unul dintre cele mai vizitate locuri din România.

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Descoperă orașul Brașov

Romania-EGC-ANT-LOGO

Mărginit de culmile Carpaților Meridionali și presărat cu arhitectura gotică, barocă și renașcentistă, precum și cu o mulțime de atracții istorice, Brașov este unul dintre cele mai vizitate locuri din România.
Centrul Brașovului a fost fondat de Cavalerii Teutoni în 1211 pe un vechi sit dacic și populat de către sași, fiind una din cele șapte citadele fortificate. Brașov emana un aer medieval distinct și a fost folosit ca “scena” în mai multe filme de epocă recente.
Amplasarea orașului la intersecția rutelor comerciale care legau Imperiul Otoman și Europa de Vest, și grație unor scutiri de taxe, a permis negustorilor sași să acumuleze averi considerabile și să exercite o influență politică puternică în regiune. Acest lucru a fost reflectat în numele german al orașului, Kronstadt, precum și în numele său latin, Corona, care înseamnî Orașul Coroanei (prin urmare, stema orașlui este o coroanî cu rădăcini de stejar). Fortificațiile au fost ridicate în jurul orașului și au fost extinse continuu, cu mai multe turnuri aparținând diferitelor bresle meșteșugărești, conform obiceiului medieval.
Faceți o plimbare în Piața Sfatului pentru a admira structurile baroce colorate și bogat impodobite. Vizitați interiorul Bisericii Negre, cea mai mare biserică gotică din Romania. Numele său provine de la daunele cauzate de marele incendiu din 1689, când flăcările și fumul au înnegrit zidurile sale. Interiorul este impresionant și bine păstrat găzduind una dintre cele mai mari orgi din Europa de Est.
În apropiere se găsesc munți, câmpuri, păduri dese și sate cu biserici fortificate.

* Cele șapte cetăți locuite de sașii din Transilvania au fost cunoscute în limba germanî ca Siebenbürgen: Bistrița (Bistritz), Cluj (Klausenburg), Mediaș (Medias), Sebeș (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt), Sighișoara (Schässburg)

Piața Sfatului

Sașii au construit ziduri masive de piatră și șapte bastioane în jurul orașului, din care unele sunt încă vizibile în prezent, precum și biserici ornate, clădiri elaborat împodobite și una dintre cele mai rafinate piețe centrale din țară. Se spune ca acesta ar fi locul în care legendarul Pied Piper i-a condus pe copiii lui Hamlin. Situată în centrul vechi- medieval al Brașovului și mărginită de frumoase clădiri comerciale cu acoperișuri roșii, Piața Sfatului, cunoscută de populația săsească ca Marktplatz, este un loc frumos pentru promenadă și a te lasă absorbit de frumosul peisaj.
În centrul pieței se află Casa Sfatului (1420), acum sediul Muzeului de Istorie Brașov, în timp ce colțul de sud-est este dominat de cel mai faimos punct de reper al orașului, Biserica Neagră. In jurul pieței puteți admira Casa Negustorilor (acum restaurantul Cerbul Carpatin) în stil renascentist, frumoasa arcada a Catedralei Ortodoxe și muzeul memorial al familiei Mureșeanu. La sfârșitul verii aici se desfășoară festivalul de muzică Cerbul de Aur.

Casa Sfatului

Adresa: Piata Sfatului 30
Construită în secolul XIII, clădirea a servit ca loc de întâlnire pentru consilierii orașului, cunoscuți sub numele de centurioni. Deasupra clădirii se afla Turnul Trompetiștilor, folosit în Evul Mediu ca un turn de avertizare pentru locuitorii cetății în caz de pericol. Astăzi, clădirea adapostește Muzeul de Istorie Brasov.

Biserica Neagră

Adresa: Curtea Johannes Honterus 2
Deschis: luni – sâmbăta 10:00 – 15:30; (16 septembrie – 14 iunie);
Luni – Sâmbăta 10:00 – 17:00 (15 iunie – 15 septembrie);
Închis duminica.
Pe timpul verii au loc concerte de orgă:
– Iunie si septembrie: marți (18:00)
– Iulie si august: marți, joi, sâmbăta (18:00)
Taxa de intrare
Faimos punct de reper al Brașovului și cea mai importantă biserică gotică din România, turnurile Bisericii Negre domina Piața Sfatului și centrul vechi.
Construită între 1385 si 1477 pe locul unei biserici mai vechi (distrusă de invaziile mongole din 1242), construcția Marienkirche, cum era cunoscuta in limba germană, a fost intarziată de pagubele provocate de raidurile turcești de la 1421.
Biserica a primit numele actual după dezastrul ce a lovit-o din nou in 1689, cand marele incendiu a distrus cea mai mare parte a orasului, înnegrind zidurile bisericii. Restaurarea a durat aproape 100 de ani. Din două turnuri planificate pentru restaurare, doar unul a fost terminat.

Interiorului gotic inițial i s-au făcut retușări în timpul restaurării, iar spațiul înalt și luminos pe care îl vedem astăzi este în cea mai mare parte în stil baroc. Interiorul este frumos, cu balcoane, vitralii, o orgă enormă, coloane de piatră și pereți impodobit cu minunate covoare turcești. Ferestrele bisericii au fost recent dotate cu sticlă specială cu filtrare UV pentru a proteja cele 119 covoare anatoliene. Recunoscători pentru a fi supraviețuit în călătoriile lor in ținuturile „barbare” de la sud si est de Carpați, comercianții germani au donat covoarele bisericii în secolele XVII si XVIII. Este cea mai mare colecție de acest gen din Europa.
Ascultați impresionanta orgă cu 4.000 de tuburi, datând din 1839, în timpul concertelor organizate aici de trei ori pe săptămâna în timpul verii.

Fortificațiile defensive ale Brasovului

De când coloniștii sașii au ajuns aici în secolul XII, invadatorii mongoli, turci și alți le-au creat dificultăți, distrugând în mod repetat așezările vechi Bartholomä și Corona. Ulterior, sașii au decis construirea de fortificații în jurul orașului.
Cea mai mare parte a lucrărilor a fost realizată între 1400 și 1650, atunci când au fost ridicați pereții exteriori și interiori, împreună cu turnurile masive de apărare și cu porțile. O parte din zidul de apărare, odinioară de inălțime de 12 metri, grosime de 2 metri și lungime de 3 kilometri, poate fi încă văzut astăzi, deși cea mai mare parte a sa a fost dărîmată în secolul XIX pentru a face loc expansiunii orașului.

Cetatea Brașovului

Din cele șapte bastioane originale, numai câteva au supraviețuit, înclusiv recent renovatul Bastion Graft, situat în mijlocul aripii de nord-vest a cetății. Pe partea de vest a zidului, se poate vizita pitorească strada “După Ziduri” pentru a admira Turnul Alb și Turnul Negru din secolul XV. Bastionul Fierarilor, unul dintre cele șapte costruite inițial și păzit de către bresle ale orașului, este situat la capătul sudic al străzii “După Ziduri”. Urmati zidul orașului spre sud-est pentru a vedea Poarta Ecaterinei, o costrucție de basm. Construită în 1559 și odinioara intrarea principală a Kronstadtului medieval, este singura poartă a orașului original ce a supraviețuit timpului. În apropiere este clasicista Poarta Schei, construită în 1827. Bastionul Țesătorilor poate fi admirat pe strada George Coșbuc.

Bastionul Graft

Recent restaurat, Bastionul din secolul XVI (1521), are patru niveluri, accesibile prin intermediul scărilor interioare. Nivelurile doi, trei și patru găzduiesc o serie de exponate medievale, în timp ce primul nivel servește ca zona de odihnă pentru vizitatori.

Turnul Alb

Situat în apropiere de Bastionul Graft, Turnul Alb în forma semicirculara a fost finalizat în 1494.
O scară de lemn în spirală urcă patru nivele, oferind o vedere panoramică deosebita a orașului vechi.
Situat pe un deal înalt, trebuie urcate 200 de trepte pentru a ajunge în varf.

Turnul Negru

Turnul Negru are o formă patrată și a fost construit tot în 1494. Se găsește pe o stâncă de pe Dealul Straja lângă Bastionul Fierarilor. Turnul a primit numele în urma unui incediu mare în 1559, când a fost lovit de fulger. Recent renovat și oferind un acoperiș de sticla în forma de piramidă, Turnul Negru găzduiește o mică expoziție de obiecte de război. Are patru etaje, accesibile cu ajutorul unei scări înguste de lemn. Merită să urcați până sus pentru o vedere panoramică a Bisericii Negre.

Bastionul Fierarilor

Atestat pentru prima oară în 1529, Bastionul Fierarilor găzduiește în prezent Arhivele Brașov unde se găsesc mai mult de 100.000 de documente vechi și rare, inclusiv 80 de scrisori din secolele XIV si XVI. Printre acestea se află cea mai veche scrisoare în limba romană, scrisă în 1521 de către Neacșu, un comerciant din orașul Câmpulung.

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei, ridicată în 1559 de breasla croitorilor, este singura poartă originală ce a supraviețuit din perioada medievală. Turnul de basm ce il vedem astăzi a fost parte dintr-o structură mai mare, care, din păcate, a fost demolată în 1827. Structura originală poate fi vazută la Muzeul Bastionul Țesătorilor în care este afșat un model la scală mare a Brașovului secolului XVI. Cele patru turnulețe de colț mici (așa cum se vede și în alte cetăți sășesti) simbolizau autonomia judiciară a Consiliului Orășenesc, care putea aplica, dacă era necesar, chiar și pedeapsa cu moartea. Deasupra intrării, turnul are stema orașului: o coroană pe un trunchi de copac.

Poarta Schei

Intrarea în cartierul Schei dinspre orașul fortificat a fost marcat de Poarta Schei. În documente mai vechi este menționată, de asemenea, și sub numele de Poarta Valahilor pentru că era intrarea destinată românilor care locuiau în acest cartier. Ei nu aveau voie să folosească oricare dintre celelalte intrări. Structura vizibilă astăzi a fost construită în 1827 de împaratul Franz I și a înlocuit vechea Poartă Schei care a fost puternic afectată de incendii. Poarta seamănă cu un arc de triumf cu trei deschideri. Peste arcadele mici pe ambele părți, se pot vedea inscripții latine.

Bastionul Țesătorilor

Construit în perioada 1421-1436 și reconstruit în perioada 1570-1573, acesta este cel mai mare bastion medieval din Brașov și cel mai bine conservat, dintre cele șapte turnuri originale construite în jurul zidurilor orașului. Astăzi, Bastionul Țesătorilor este sediul unui muzeu interesant, ce poate fi vizitat în drum spre Muntele Tampa.

Muzee

 

Muzeul de Artă din Brașov

Adresa: Blvd. Eroilor 21 A
Tel: (268) 477.286
Deschis: Marți – Duminica 10:00 – 18:00; Luni închis.

Parterul și primul etaj ale muzeului dispun de o galerie națională de pânze, începand cu pictori necunoscuți din Transilvania din secolul al 18-lea, până la renumiții artiști români din secolul 20, printre care și Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Horia Bernea.

Muzeul, de asemenea, prezintă lucrări ale brașoveanului Janoș Mattis-Teutsch (1884-1960), unul dintre cei mai influenți artiști din România, precum și sculpturi realizate de Corneliu Medrea, Ion Jalea, Frederic Storck și Dimitrie Paciurea. Vizitați nivelul subsolului pentru o vedea frumoasă colecție de cristal si porțelan european, precum și o mare colecție de vase orientale și statuete din China, Tibet și Persia.

Muzeul de Istorie al Brașovului

Adresa: Piața Sfatului 30

Deschis: Marți – Duminica 10:00 – 18:00; Luni închis.

Găzduit de clădirea Casei Sfatului, Muzeul de Istorie al orașului Brașov prezintă rare exponate și colecții ce simbolizează istoria Brașovului din antichitate până în timpurile moderne: unelte realizate din piatră (era paleolitică), ceramică pictată descoperite la Ariusd (era neolitică), instrumente executate în bronz și fier, armuri, arme vechi și unelte agricole. Exponatele povestesc, de asemenea, istoria breslelor sășesti, care au dominat in Brașov din timpurile medievale.

Muzeul de Etnografie din Brașov

Adresa: Blvd. Eroilor 21 A
Deschis: Marți – Duminica 10:00 – 18:00; Luni închis

Muzeul Etnografic expune bijuterii din argint lucrate la Brașov din secolul al 16-lea, blănuri și haine din piele de oaie și alte costume populare; fotografii alb-negru ce ilustrează modul exact cum și de către cine acestea erau purtate. Muzeul prezintă, de asemenea, evoluția țesutului, de la roata veche de tors pînă la țesutul mecanizat al războiului. Obiecte de artă populară și artizanat sunt disponibile în magazinul de cadouri al muzeului.

Muzeul Prima Școala Românească

Adresa: Piața Unirii 2-3
Deschis: Marți – Vineri 10:00 – 17:00; Luni închis

Amplasată la parterul Bisericii Sf. Nicolae, aceasta a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre de învațămînt ale romanilor. Tipografia care s-a deschis aici în 1556 a produs unele dintre primele cărți scrise în limba română. Muzeul găzduiește o moștenire împerioasă: cca. 4000 de cărți rare (multe imprimate sau copiate de mână, chiar aici), câteva sute de documente rare, cea mai veche Biblie (imprimată pe piele de capră) și multe altele.

Muzeul Memorial Casa Mureșenilor

Adresa: Piața Sfatului 25
Deschis: Marți – Vineri 9:00 – 17:00; Sâmbătă – Duminica 10:00 – 17:00; Luni închis

Ciudat și fermecător ar fi cea mai bună descriere a acestui muzeu neobișnuit de familie situat vis-a-vis de Piața Sfatului din Brașov. Înființat în 1968 din donații de familie, muzeul dispune de scrisori, fotografii, ziare, cărți rare, picturi, sculpturi, mobilier din secolul al 19-lea, amintiri de familie și suveniruri ale membrilor familiei Mureşianu.
Cele 25.000 documentele constituie cea mai mare arhivă de familie din România. Mureșenii au fost fondatorii și proprietarii ziarului politic Gazeta de Transilvania pentru mai mult de o jumătate de secol și au corespondat cu cei mai importanți politicieni din Transilvania și din alte regiuni din România în a doua jumătate a 19 și începutul secolului 20.

Muzeul Fortificațiilor din Țara Bârsei / Bastionul Țesătorilor

Adresa: Str. George Cosbuc 9
Deschis: Marți – Duminica 10:00 – 17:30; Luni închis

Acest mic muzeu, amplasat în interiorul bastionului, prezintă documente din Evul Mediu, fotografii ale bastioanelor pierdute demult, armuri, arme impresionante turcești decorate cu înscripții arabe, instrumente folosite de artizanii locali, steaguri de breasla, un felinar din secolul al 16-lea, piese de apeduct, cărți rare și multe altele. Cel mai impresionant exponat este macheta la scara mică a orașului Brașov în anul 1600, efectuată în 1896 pentru Expoziția Millennium din Budapesta.

Poiana BraȘov

 

15 minute cu mașina sau la 30 de minute cu autobuzul de la Brașov duc în Poiana Brașov (1005 metri), un vârf de munte pentru schi și stațiune de vară. În timpul lunilor de iarnă, Poiana Brașov oferă unul dintre cel mai bune schi din România. În timpul verii, acesta este un loc minunat pentru drumeți care își încep călătoriile în Munții Carpați de Sud. Pentru o vedere panoramică a orașului Brașov și cei mai îndepărtați Munții Bucegi, luați telecabina spre Muntele Postavarul (1755 metri).

Cetăți și Castele


Castelul Bran

Amplasament: 26 km Sud-Vest de Brasov
Acces: autoturism, autobus (autobusele spre Bran pleacă de la terminalul 2 al Autogării Bartolomeu din Brașov – timpul călătoriei până la Bran este de aproximativ 45 min.)

Biserica Fortificată din Harman
Amplasament: 7 km Nord de Brașov
Acces: autoturism, autobus

Biserica Fortificată din Prejmer

Amplasament: 10 km Nord de Brașov
Acces: autoturism, autobus, tren
(Prejmer este o scurtă călătorie cu trenul din Brașov spre Sfântu Gheorghe. Nota: Coborâți la gara Ilieni, care este de fapt mai aproape de biserică decât stația Prejmer în sine)

Sursă text & imagini © România – Explorați Grădina Carpaților


BeReady.ro Logo 1

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *