Biserica Romano-Catolică Sf Ioan Botezatorul – Tîrgu Mureș

O referinţă la construcţia bisericilor catolice din întreaga zonă a transilvaniei.

Distribuie prietenilor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Stabiliţi în 1702 în oraş, iezuiţii construiesc într-o primă etapă, o bisericuţă din lemn, vizitată în 1707 de principele Rákoczi Francisc al II-lea. În 1733 ordinul iezuit este dizolvat şi biserica trece în stăpânirea catolicilor. Biserica Romano-Catolică a fost construită între anii 1728-1750, meşterul acestei construcţii este Ronnrod din Schwalbach.

Planul realizat de el pentru această biserică a fost ulterior de referinţă la construcţia bisericilor catolice din Transilvania. Faţada bisericii este dominată de două turnuri care se termină cu elemente bulbiforme tipice pentru stilul baroc, aceste turnuri sunt şi un element de identitate şi unul care înfrumuseţează urbanistic municipiul. Între cele două turnuri frontispiciul principal este închis şi este încadrat de un atic sub formă de volută.

Biserica Romano-Catolică prezintă două uşi practicate în zidul celor două turnuri au rol funcţional pentru a ajunge la clopotele din turnuri care au o rezonanţă de mare frumuseţe, iar nişele de deasupra intrărilor au amplasate statuile a două personalităţi importante ale ordinului iezuit: Sf. Francisc de Xaver şi Sf. Ignat.

Biserica Romano-Catolică pictată de Sz. Bela

Biserica Romano-Catolică a fost pictată în 1900 de Szirmai Bela, motivul principal este o copie după Paolo Veronese, „Adorarea Magilor”. Tavanul bisericii este o boltă cu penetraţii de aceea spaţiul permite abordarea şi altor teme printre care este „Înălţarea Mariei la ceruri”. Bogăţia ornamentaţiei, a materialelor şi a culorilor sugerează şi confirmă un ambient specific stilului baroc; pictura, sculptura şi mobilierul vin să respecte acest criteriu unic. Altarul principal al construcţiei interioare este flancat de patru coloane. A fost conceput şi finalizat în 1755 de doi sculptori: Anton Schuchbauer şi Johanes Nachtigau şi pictorul Michael Angelo Unterberger la comanda grofului Haller Gabor şi a soţiei sale Daniel Zsófia.

O altă pictură reprezentând „Botezul lui Isus” aflată pe altar întregeşte somptuozitatea acestei decoraţii altarului. Într-un spaţiu de interculturalitate ca acela al municipiului Tîrgu-Mureş, prezenţa acestei biserici aduce o notă de diversitate.

Sursa © www.tirgumures.ro

Citește și articolele:

Tîrgu Mureș

Vezi harta turistică a orașului Tîrgu Mureș

Muzeul de Ştiinţele Naturii – Tîrgu Mureș

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

Catedrala ortodoxă

Urmărește-ne pe:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *